Gemeente Deventer

De Raad in het kort

De Raad van Kinderen in Deventer bestaat uit 17 kinderen uit de hele gemeente tussen de 9 en 15 jaar. Zij zijn op 11 november 2017 begonnen met hun traject en bogen zich over de vraag: Hoe kunnen de extra armoedegelden het beste worden besteed om armoede onder kinderen te bestrijden?

De aanpak van Deventer kenmerkt zich door de volgende 10 uitgangspunten:

 1. De Raad van Kinderen is geworven via een breed uitgezet filmpje.
 2. De kinderen uit de Raad van Kinderen behoren niet tot de doelgroep van deze pilot.
 3. De begeleiding van de Raad is in handen van een professionele theatermaker.
 4. Bij het hele traject is structureel een vrijwilliger met een goed netwerk binnen de gemeente betrokken.
 5. Het hele traject is vooraf gepland én besproken met de Raad van Kinderen.
 6. De burgemeester speelt een rol bij zowel de werving als de installatie van de Raad van Kinderen.
 7. Er is een filmploeg betrokken die bestaat uit mensen met een afstand tot arbeidsmarkt.
 8. De Raad van Kinderen heeft voor het onderzoek gesproken met door de kinderen aangedragen organisaties.
 9. De kinderen hebben voorafgaand aan de dialoogsessie kennisgemaakt met het College van B&W en alle Gemeenteraadsleden.
 10. De gemeente maakt nu al plannen voor een volgend dilemma dat ze wil voorleggen. 

De concrete uitkomsten van de dialoog tussen de kinderen en de gemeenten op 21 februari 2018

 1. Er moet meer begrip komen voor het probleem armoede. Veel mensen die in armoede leven, schamen zich en durven het dus niet te zeggen. Volwassenen én kinderen. Lastig, want dan weet je ook niet om welke mensen het gaat. En als je dat niet weet, kun je mensen ook niet helpen. Jinte: "Je wilt geen mikpunt worden in de klas. Als ik arm zou zijn, zou ik die angst ook hebben. Het moet niks uitmaken, maar dat doet het wel." Bas: "Op school hoor je er weinig over. Dat moet veranderen zodat mensen snappen hoe erg het is." Delilah: "Als er meer begrip is, willen mensen er ook meer over zeggen." De kinderen zijn het erover eens: als je weet dat je niet de enige bent en mensen je willen helpen, dan ga je er wel sneller over praten. Dus er moet meer aandacht voor komen. Op school, in de media en binnen de gemeente.
 2. Als je wilt dat mensen praten over hun problemen, moet je wel zorgen dat ze je vertrouwen. Daar worstelt de gemeente mee. Hoe krijg je dat voor elkaar? "Wanneer vertrouw je iemand?", vraagt Prinses Laurentien aan de kinderen. "Omdat je hem goed kent", zegt iemand. "Omdat hij of zij je geheimen kan bewaren." "Door wat je samen meemaakt", zegt Fleur. De vertrouwenspersoon moet een echt mens, dus geen computer, en vriend zijn. Maurits: "Een docent als vertrouwenspersoon. Die je kan helpen." Gijs: "Zorg dat mensen ergens terecht kunnen. Ze moeten wel weten dat het kan, en waar dan." Hugo: "De gemeente moet niet wachten tot iemand komt." Gijs: "Misschien is een vaste vertrouwenspersoon per gezin goed. Iemand die een beetje je vriend wordt." Ruben: "Of zorg dat iemand op scholen vraagt: wat denken jullie dat arme kinderen nodig hebben? Kinderen hoeven dan niet te zeggen dat ze arm zijn. Maar kunnen wel vertellen wat er nodig is." Want dat is volgens de kinderen het allerbelangrijkste: je moet erop kunnen vertrouwen dat je goed wordt geholpen en dat moet dus ook anoniem kunnen! 

In deze film is de dialoog te zien!

Gemeente Deventer
Wethouder Jan Jaap Kolkman
Raad van Kinderen

Julian, Hugo, Tessa, Fleur, Noor, Delilah, Annebel, Bas, Fleur, Elin, Gijs, Maurits, Emma, Jinte, Minke, Ruben, Marre

Vorige gemeenteVolgende gemeente
Meer informatie

Bent u geïnteresseerd in de resultaten? Bekijk de pagina's van de pilotgemeenten. Ook kunt u hier nieuwsberichten lezen. Wanneer u wilt horen wat een Raad van Kinderen voor uw gemeente kan betekenen, kunt u altijd bellen naar 070-345 51 06 of een mail sturen naar gemeenten@missingchapter.org.

#
#
Missing Chapter
Raad van Kinderen
Ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid