Gemeente Breda

De Raad in het kort

De Raad van Kinderen in Breda bestaat uit 25 kinderen van groep 7 van basisschool John F. Kennedy. Zij zijn op 27 februari 2017 begonnen met hun traject en bogen zich over de vraag: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de gezinnen van alle kinderen meedoen in de maatschappij en niet meer in armoede leven?

Vijf kenmerken voor kwalitatieve kindparticipatie Gemeente Breda

 

1. Elke stap is belangrijk
De samenwerking met de Raad van Kinderen is op een voor de gemeente Breda zichtbaar evenement gelanceerd. Dit is gedaan op de Cultuurnacht in 2017. Tijdens deze bijeenkomst is er een dialoog geweest. Tijdens de lancering werd duidelijk welke schoolklas de gemeente installeerde als hun Raad van Kinderen. Ook waren op deze bijeenkomst de belangrijke maatschappelijke partijen uit de stad aanwezig, zodat iedereen in de stad al goed op de hoogte was van het bestaan van de Raad van Kinderen.

     
  2. Geef het goede voorbeeld
De schoolklas is begeleid door de eigen leerkracht, waardoor ieder kind op de best passende manier aan het onderzoek van de Raad van Kinderen kon werken. Sommige kinderen hielden van het doen van onderzoek, terwijl anderen het voeren van de dialoogsessie leerzamer vonden. Daarnaast heeft de gemeente de kinderen geholpen om de juiste maatschappelijke partijen te regelen voor interviews tijdens het onderzoek. Na afloop van de Raad van Kinderen heeft de gemeente Breda een fotografie workshop aangeboden aan de kinderen. Zo was er op de kinderen een bredere impact in de samenwerking.
     
  3. Laat zien dat je het belangrijk vindt
Voormalig staatsecretaris Jetta Klijnsma was aanwezig bij de dialoogsessie, die gehouden werd onder leiding van Prinses Laurentien van Oranje. Door de staatssecretaris uit te nodigen, laat de gemeente zien dat zij de input van de kinderen gebruiken om aan te sluiten bij de middelen die het kabinet beschikbaar stelt om kinderarmoede tegen te gaan. 
     
 

4. Iedereen mag meedoen
Breda is een kindvriendelijke gemeente.  Zij hebben het programma de Toekomststoel opgezet, geïnspireerd door de samenwerking met de Raad van Kinderen. De Toekomststoel staat symbool voor het in gesprek gaan met kinderen en jongeren over hun eigen toekomst en de toekomst van de stad. Met de Toekomststoel wil de Gemeente Breda kindparticipatie breder binnen de gemeente toepassen. Zo betrekken zij meerdere medewerkers van de gemeente bij kindparticipatie.

     
  5. Iedereen is gelijk
De adviezen van de kinderen worden besproken in overleggen met maatschappelijke partners in de stad rondom het thema armoede. Zo neemt iedereen zijn verantwoordelijkheid om een stuk van de adviezen van de kinderen uit te voeren.
Raad van Kinderen

Basisschool John F. Kennedy

Vorige gemeenteVolgende gemeente
Meer informatie

Bekijk de pagina's van de deelnemende gemeenten en de nieuwsberichten. Bent u geïnteresseerd in wat een Raad van Kinderen voor uw gemeente kan betekenen? Mail ons via gemeenten@missingchapter.org.

Meer informatie
Meer informatie
Raad van Kinderen
Ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid