Gemeente Den Haag

De Raad in het kort

De Raad van Kinderen in Den Haag bestaat uit 16 kinderen tussen de 10 en 16 jaar, uitgenodigd door Stichting Leergeld. Zij zijn op 16 oktober 2017 begonnen met hun traject en bogen zich over de vraag: Wat kan er gedaan worden voor kinderen van ouders met weinig geld?

Vijf kenmerken voor kwalitatieve kindparticipatie Gemeente Den Haag

 

1. Elke stap is belangrijk.
Gemeente Den Haag legt bij de inrichting van de Raad van Kinderen direct een link met maatschappelijke organisaties in de stad. Zo worden de kinderen geworven via Stichting Leergeld. Voor de borging van de ideeën van de kinderen is SchuldenLab070 ingeschakeld.

     
  2. Geef het goede voorbeeld
Naast inhoudelijke adviezen is er een sterke focus op het verbeteren van de competenties van de kinderen. Dr. Asia Sarti van de VU is hierbij betrokken om de competenties op een goede manier in te vullen. De Gemeente Den Haag heeft de kinderen voordat het inhoudelijk onderzoek gestart is een teambuildingsactiviteit aangeboden.
     
  3. Laat zien dat je het belangrijk vindt
De kinderen zijn geïnstalleerd als Raad van Kinderen op het Ooievaarsfestival, een groot festival waar alle Ooievaarspashouders worden uitgenodigd. Zo maakt de gemeente direct aan de doelgroep duidelijk dat zij de inzichten van kinderen gebruiken om hun gemeentelijk beleid sterker te maken. 
     
 

4. Iedereen mag meedoen
De werving van de kinderen en de uitvoering lag bij Stichting Leergeld Den Haag. De bijeenkomsten werden mede begeleid door Stichting HCO. Door samen te werken met Stichting Leergeld wordt duidelijk mét de doelgroep gepraat, niet óver. Ook is er zo samenwerking met partners binnen de gemeente. Door de samenwerking met het SchuldenLab070 wordt er door de gemeente intern veel draagvlak gecreëerd voor de ideeën van de kinderen.

     
  5. Iedereen is gelijk
Met de teambuildingsactiviteit aan de start van de samenwerking van de Raad van Kinderen is direct een vertrouwde en veilige omgeving neergezet voor de kinderen. Ook hebben de kinderen op een gelijkwaardige wijze mee mogen denken over hun eigen leerproces, zodat zij zich optimaal konden ontwikkelen.
Raad van Kinderen

16 kinderen tussen de 10 en 16 jaar, uitgenodigd door Stichting Leergeld.

Vorige gemeenteVolgende gemeente
Meer informatie

Bekijk de pagina's van de deelnemende gemeenten en de nieuwsberichten. Bent u geïnteresseerd in wat een Raad van Kinderen voor uw gemeente kan betekenen? Mail ons via gemeenten@missingchapter.org.

Meer informatie
Meer informatie
Raad van Kinderen
Ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid