Stap 2: Dialoog #1 | De Raad van Kinderen in Groningen is gestart!

Gemeente Groningen | 6 oktober 2017

Het is zover! Op 5 oktober vond de eerste bijeenkomst plaats met de Raad van Kinderen in de Raadszaal van het Stadhuis in Groningen. De opening wordt gedaan door wethouder Mattias Gijsbertsen (Sociale Zaken en Jeugdzorg) waarna de Groningse kinderburgemeester Javano en kinderlocoburgemeester Rosalyn hem vragen stellen over armoede. 

Wethouder Mattias Gijsbertsen: 'Groningen wil kinderen een duidelijke stem geven. We willen kinderen stimuleren om na te denken en mee te praten over onderwerpen die zij belangrijk vinden voor de stad'.

Mindmaps

Daarna gingen de kinderen aan de slag met mindmaps. De vraag die deze dag centraal staat is: ‘Waar denk je aan bij armoede?’. Onder leiding van Missing Chapter en een aantal vrijwilligers brainstormen de kinderen in groepjes over armoede en daarna werkt elk groepje hun belangrijkste onderwerp verder uit. Tussendoor konden de kinderen hun energie kwijt en worden ze actief gehouden door ’energizers’ te doen variërend van woordspelletjes met struikelwoorden als ‘whiskeymixer ‘en ‘waxmasker’ en een ouderwets spelletje levend memory waarbij de Raad van Kinderen al hun dansmoves uit de kast halen. 

Resultaat 

De kinderen hebben meer geleerd over wat zij verstaan onder armoede en als belangrijkste onderwerpen noemen ze zowel goederen en voorzieningen als de meer emotionele kant van armoede zoals pesten.  

Kinderburgemeester Javano: 'Ik vind het het leukst dat je gewoon samenkomt met andere kinderen die je meestal nog niet kent en daarmee samen gaat discussieren over het thema armoede'

Voor deze bijeenkomst heeft de gemeente Groningen een aantal ROC-studenten gevraagd om de bijeenkomst op beeld vast te leggen. Zie hier het mooie resultaat! 

Meer informatie

Bekijk de pagina's van de deelnemende gemeenten en de nieuwsberichten. Bent u geïnteresseerd in wat een Raad van Kinderen voor uw gemeente kan betekenen? Mail ons via gemeenten@missingchapter.org.

Meer informatie
Meer informatie
Raad van Kinderen
Ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid