Stap 3: Werksessie | Deventer Raad van Kinderen sleutelt aan armoedebeleid

Stap 3: Werksessie  | Deventer Raad van Kinderen sleutelt aan armoedebeleid
Gemeente Deventer | 26 januari 2018

In Deventer speelt armoede een grote rol, maar wat ga je eraan doen? Dat is de hoofdvraag die de Raad van Kinderen zichzelf op de bijeenkomst van 26 januari stelde. De kinderen werken toe naar concrete aanbevelingen.

Bezoek van de wethouder

Wethouder Jan Jaap Kolkman komt langs bij de Raad van Kinderen, voor een tussenstand van hun ideeën. Hij stelt zich voor en vertelt over het armoedebeleid van de gemeente Deventer. Daarna spelen de groepjes om de beurt hun reclame na voor de wethouder voor hun eigen Raad van Kinderen. De kinderen weten precies te vertellen waarom zij het verschil kunnen maken:

'We zijn creatiever, we gaan bedrijven en mensen overtuigen om iets tegen armoede te doen, we hebben veel ideeën en het is onze eigen toekomst!' > Raad van Kinderen

Vragenvuur  

Daarna onderwerpt begeleider Jowin de kinderen aan een heus vragenvuur, waarin hij kritische vragen stelt over de aanbevelingen van de kinderen. Er ontstaan interessante gesprekken. Zo wil een lid van de Raad van Kinderen een boek neerleggen in een supermarkt, waar mensen die in armoede leven kunnen opschrijven wat ze nodig hebben. Het ontketent een uitgebreide discussie tussen de kinderen over de voors en tegens van zo'n actie. 

'Dat gaan arme mensen niet doen, want dan zien anderen het!' > Lid 1

Reactie: 'Maar dat gebeurt anoniem!' > Lid 2

'Nee, dat klopt niet! Want mensen zien dat jij daar naartoe loopt, dus dat is niet anoniem' > Lid 3

'Schaamte zorgt ervoor dat niemand op durft te schrijven waar andere mensen mee zitten' > Lid 4

Een andere interessante discussie gaat over een situatie die Inge voorlegt aan de kinderen: 'Stel ik ben arm en ik steel af en toe iets in de supermarkt, bijvoorbeeld een pak pasta zodat ik eten kan koken, moet ik dan ook geholpen worden?' Dit vinden de kinderen lastig: 

'Eigenlijk wel, maar het is strafbaar en als ze in de cel komen kun je niet helpen.' > Lid 1

Reactie: 'Waarom zou je dan niet kunnen helpen? Dat kan wel, maar dan moet je ze helpen als ze uit de cel komen zodat ze niet nog een keer in dezelfde situatie terecht komen.' > Lid 2

De kinderen geven ook aan aandacht te willen besteden aan samenwerking tussen bedrijven. Jowin stelt de vraag of de Raad van Kinderen het idee heeft dat de bedrijven van de carrousel samenwerken. Hierop antwoorden de kinderen volmondig: nee! Ze vinden dat de bedrijven dat meer zouden moeten doen, omdat je dan meer bereikt.

'Bij mij word je niet populair door zelf het meeste geld op te halen, maar door samen te werken!' > Raad van Kinderen

Resultaat

De kinderen hebben tijdens deze bijeenkomst een verdiepingsslag gemaakt naar mogelijke oplossingen in de strijd tegen armoede. De kern volgens de Raad van Kinderen:

'Meer begrip en betere samenwerking!' > Raad van Kinderen

Meer informatie

Bekijk de pagina's van de deelnemende gemeenten en de nieuwsberichten. Bent u geïnteresseerd in wat een Raad van Kinderen voor uw gemeente kan betekenen? Mail ons via gemeenten@missingchapter.org.

Meer informatie
Meer informatie
Raad van Kinderen
Ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid