Stap 3: Werksessie | Onderzoeksbijeenkomst: Kindpakket en Stadjerspas

Stap 3: Werksessie | Onderzoeksbijeenkomst: Kindpakket en Stadjerspas
Gemeente Groningen | 11 januari 2018

Wat kan er verbeterd worden aan het Kindpakket en de Stadjerspas in Groningen? Dat is de vraag waar de Raad van Kinderen mee aan de slag gaat. Voor deze opdracht wordt de groep in tweeën gesplitst. Maar voordat de kinderen onderzoek gaan doen, heeft dagvoorzitter Elin goed nieuws:

'Op 20 november was de Dag van de Rechten van het Kind. Het was de ook eerste keer dat er kinderen van de Raad van Kinderen bij deze bijeenkomst aanwezig waren, dus dat is hartstikke mooi!' > Elin Stil, procesbegeleider

Twee gemeenteambtenaren, Maartje en Paul, vertellen de kinderen van alles over het Kindpakket en de Stadjerspas.

Kindpakket

Maartje vraagt de kinderen wat zij onder armoede verstaan. En de kinderen krijgen wat interessante feiten over armoede in Groningen. Er zijn 18.000 minimahuishoudens waarvan er 720 naar de Voedselbank gaan. De Raad heeft meteen in de gaten dat er dus iets niet goed gaat:

'Als er 18.000 huizen arm zijn, dan is 720 bij de Voedselbank maar heel weinig!' > Raad van Kinderen

Maartje vraagt of de kinderen haar willen helpen om het kindpakket te vullen. Zit alles er al in? Moet er iets worden veranderd of toegevoegd? En hoe zorgen we ervoor dat anderen weten wat het Kindpakket is?

Stadjerspas

Dan is het de beurt aan Paul met zijn pitch over de Stadjerspas. Hij vraagt aan de kinderen wat de Stadjerspas is en voegt daar informatie aan toe. Bijvoorbeeld dat je alleen een pasje krijgt als je bij de 18.000 huishoudens hoort. Er komt dan een opvallende reactie uit de zaal:

 'Ik heb een Stadjerspas, maar ik ben niet arm!' > Raad van Kinderen

Paul vraagt de kinderen om hulp. Wat kunnen we allemaal nog meer met de Stadjerspas? En hoe zorgen we ervoor dat anderen weten wat de Stadjerspas is?

Afsluiting 

De kinderen gaan de onderzoeksvragen uitwerken in de werksessie die op 23 januari plaatsvindt. Alvast een van de reacties:

'Reclame op tv is niet zo’n goed idee. Want mensen met weinig geld kunnen geen tv kopen en dan zien ze het niet' > Raad van Kinderen

Meer informatie

Bekijk de pagina's van de deelnemende gemeenten en de nieuwsberichten. Bent u geïnteresseerd in wat een Raad van Kinderen voor uw gemeente kan betekenen? Mail ons via gemeenten@missingchapter.org.

Meer informatie
Meer informatie
Raad van Kinderen
Ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid