Stap 3: Werksessie | Onderzoeksbijeenkomst: Raad van Kinderen benadrukt urgentie armoedebestrijding

Gemeente Deventer | 27 november 2017

Niet denken maar doen! Dat is de boodschap van de Deventer Raad van Kinderen. De tweede bijeenkomst van de Deventer Raad van Kinderen op 25 november stond in het teken van het vraagstuk van de gemeente. De kinderen gingen vervolgens voor het eerst inhudelijk nadenken over het onderwerp. Dit alles onder grote belangstelling van de lokale pers, want die wilde maar wat graag zien wat er gebeurt achter de muren van het Theaterschip in Deventer. Hier werd zelfs een officieel moment voor uitgetrokken.

Vraagstuk 

Inge Wichink Kruit (programmamanager Raad van Kinderen) presenteerde kort op welke vragen de gemeente Deventer antwoord wil van de kinderen. Centraal staan het volgende vraagstuk in Deventer:

‘Hoe kunnen de extra armoedegelden het beste worden besteed om armoede onder kinderen te bestrijden?’ > Gemeente Deventer

Onderzoek en presentatie

Vervolgens vond het eerste deel van de onderzoek plaats onder leiding van educatief adviseur Anica Schilperoord van de Missing Chapter Foundation. Tijdens dit onderzoeksgedeelte gingen de kinderen dieper in op het onderwerp armoede door middel van vier deelvragen:

  1. Wanneer ben je arm?
  2. Wie is er betrokken bij de oplossing?
  3. Waar moet je op letten als je kinderen met goederen in natura helpt?
  4. Welke oplossingen zijn er nog meer voor armoede?

Daarna presenteerden de kinderen hun uitkomsten en bespraken ze deze na met de hele Raad van Kinderen. Resultaat: de kinderen hebben nu veel kennis op het gebied van armoede, ze willen bij de oplossing bestuurlijke en uitvoerende partijen én de doelgroep zelf betrekken, en ze vinden dat er NU iets moet worden gedaan aan armoedebestrijding door een eigen gemaakte slogan te presenteren:  

'DOEN jullie moeten het gewoon nu DOEN!' > Raad van Kinderen

Leuk om te melden: er is deze middag hard gewerkt door de Deventer Raad van Kinderen en dat heeft ook de Sint opgemerkt. Stiekem is hij het Theaterschip ingeslopen om daar een zak vol lekkers achter te laten. De kinderen waren blij verrast. Gelukkig hebben we dit allemaal op beeld, dankzij de Rocketboys. Dus kijk snel!    

Meer informatie

Bekijk de pagina's van de deelnemende gemeenten en de nieuwsberichten. Bent u geïnteresseerd in wat een Raad van Kinderen voor uw gemeente kan betekenen? Mail ons via gemeenten@missingchapter.org.

Meer informatie
Meer informatie
Raad van Kinderen
Ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid