Stap 3: Werksessie | Raad van Kinderen Groningen praat met doelgroep

Gemeente Groningen | 17 november 2017

De bijeenkomst van de Raad van Kinderen in Groningen op 16 november ging over de emotionele kant van armoede: schaamte en uitsluiting en vond ook deze keer plaats in de Raadszaal van het Stadhuis in Groningen. Deze keer deed de kinderburgemeester het openingswoord, nam de aanwezigheidslijst door en vertelde over de actie in het Bevrijdingsbos op 20 november ter ere van de Dag van de Rechten van het Kind.

Schaamte en uitsluiting 

Maartje Keijzer (projectleider armoedebeleid Gemeente Groningen) en Wenda Post-Gall (new coaching) leerden de kinderen meer over wat armoede met kinderen doet door middel van een schaamteoefening en een uitsluitingsoefening. Ook waren er een aantal kinderen uitgenodigd uit de doelgroep. De Raad van Kinderen splitst zich op in verschillende groepjes en de kinderen uit de doelgroep schuiven aan. Wederzijds stelden de kinderen vragen aan elkaar over armoede. 

Uitkomsten

De kinderen hebben veel geleerd over de emotionele kant van armoede. Een paar belangrijke uitkomsten:

  1. de kinderen die te gast zijn voelen zich niet echt ongelukkig en vinden geld niet zo belangrijk;
  2. je bent niet arm, maar je kunt je arm voelen;
  3. de kinderen merken op dat armoede in het buitenland heel anders is dan hier dus dat er hier relatief gezien minder armoede is.

Na afloop kregen de kinderen allemaal een armbandje meer in de vorm van een boompje of een blaadje met de volgende gedachte:

'Wij zijn allemaal blaadjes en boompjes die af en toe even onszelf opzij moeten zetten zodat de andere blaadjes en boompjes ook licht krijgen.' > Maartje en Wenda 

Meer informatie

Bekijk de pagina's van de deelnemende gemeenten en de nieuwsberichten. Bent u geïnteresseerd in wat een Raad van Kinderen voor uw gemeente kan betekenen? Mail ons via gemeenten@missingchapter.org.

Meer informatie
Meer informatie
Raad van Kinderen
Ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid