Stap 4: Dialoogsessie | Dialoogsessie in Breda

Gemeente Breda | 24 mei 2017

Op woensdag 24 mei presenteerden de kinderen hun adviezen aan de Bredase wethouder Zorg, Onderwijs en Dienstverlening, en de wethouder Werk, Inkomen en Cultuur. Voormalig staatssecretaris Klijnsma was als toehoorder aanwezig bij de dialoogsessie.

De concrete uitkomsten van de dialoog tussen de kinderen en de gemeente

  1. Uit de adviezen van de kinderen en uit de dialoog kwam naar voren dat voorzien in de primaire levensbehoeften het allerbelangrijkste is voor alle kinderen. Gezond zijn, naar school kunnen gaan en gelukkig zijn: dat is waar het om draait. Daarnaast zijn extra’s die ervoor zorgen dat arme kinderen mee kunnen doen met hun leeftijdsgenootjes ook belangrijk. Hierbij denken de kinderen onder meer aan (met korting) op vakantie of uitje kunnen.
  2. Uit de dialoog werd duidelijk hoe belangrijk hulp op maat voor kinderen is. ”Het allerbelangrijkst is dat je kunt doen wat jou gelukkig maakt, zei Morris. “Niet iedereen vindt vakantie of speelgoed belangrijk. Persoonlijke aandacht, daar gaat het om.” Hoe persoonlijker de aandacht is en hoe dichterbij hulpverleners bij kinderen én volwassenen staan, hoe beter.
  3. “Er moet een plek zijn waar je terechtkunt”, vindt Omar. En hij is niet de enige. De kinderen pleitten massaal voor een vertrouwenspersoon waar kinderen en jongeren terecht kunnen voor hulp en steun. Zo iemand moet open en vriendelijk zijn, ‘van deze tijd’, en hij of zij moet goed kunnen luisteren. Kim, Rami en Manal noemen de Kindertelefoon, die wel bekend is bij de kinderen. Zo’n soort plek moet iedereen kunnen vinden. Maar alleen iemand aan de telefoon is niet genoeg. Manal: “Kinderen moeten echt kunnen aankloppen bij een kantoor.”

Nog meer?

Naast de adviezen bedacht de Raad van Kinderen dat er gratis omscholing voor werklozen beschikbaar zou moeten zijn. En dat de gemeente duidelijker aan kinderen in de doelgroep moet laten weten dat er ook voor hen mogelijkheden zijn om deel te nemen aan sport en cultuur.

Meer informatie

Bekijk de pagina's van de deelnemende gemeenten en de nieuwsberichten. Bent u geïnteresseerd in wat een Raad van Kinderen voor uw gemeente kan betekenen? Mail ons via gemeenten@missingchapter.org.

Meer informatie
Meer informatie
Raad van Kinderen
Ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid