Stap 4: Dialoogsessie | Dialoogsessie in Deventer

Gemeente Deventer | 21 februari 2018

Op woensdag 21 februari presenteerden de kinderen hun adviezen aan het College van Burgemeester & Wethouders van Deventer. 

De concrete uitkomsten van de dialoog tussen de kinderen en de gemeente

  1. Er moet meer begrip komen voor het probleem armoede. Veel mensen die in armoede leven, schamen zich en durven het dus niet te zeggen. Volwassenen én kinderen. Lastig, want dan weet je ook niet om welke mensen het gaat. En als je dat niet weet, kun je ze ook niet helpen. Jinte: ‘Je wilt geen mikpunt worden in de klas. Als ik arm zou zijn, zou ik die angst ook hebben. Het moet niks uitmaken, maar dat doet het wel.’ Bas: ‘Op school hoor je er weinig over. Dat moet veranderen, zodat mensen snappen hoe erg het is.’ Delilah: ‘Als er meer begrip is, willen mensen er ook meer over zeggen.’ De kinderen zijn het erover eens: als je weet dat je niet de enige bent en mensen je willen helpen, dan ga je er wel sneller over praten. Dus er moet meer aandacht voor komen. Op school, in de media en binnen de gemeente.

  2. Als je wilt dat mensen praten over hun problemen, moet je wel zorgen dat ze je vertrouwen. Daar worstelt de gemeente mee. Hoe krijg je dat voor elkaar? ‘Wanneer vertrouw je iemand?’, vraagt Prinses Laurentien aan de kinderen. ‘Als je hem of haar goed kent’, zegt iemand. ‘Omdat hij of zij je geheimen kan bewaren.’ ‘Door wat je samen meemaakt’, zegt Fleur. De vertrouwenspersoon moet een echt mens, dus geen computer, en vriend zijn. Maurits: ‘Een docent als vertrouwenspersoon. Die je kan helpen.’ Gijs: ‘Zorg dat mensen ergens terecht kunnen. Ze moeten wel weten dat het kan, en waar dan.' Hugo: 'De gemeente moet niet wachten tot iemand komt.’ Gijs: ‘Misschien is een vaste vertrouwenspersoon per gezin goed. Iemand die een beetje je vriend wordt.’ Ruben: ‘Of zorg dat iemand op scholen vraagt: “Wat denken jullie dat arme kinderen nodig hebben?” Kinderen hoeven dan niet te zeggen dat ze arm zijn. Maar kunnen wel vertellen wat er nodig is.’ Want dat is volgens de kinderen het allerbelangrijkste: je moet erop kunnen vertrouwen dat je goed wordt geholpen en dat moet dus ook anoniem kunnen! 

Meer informatie

Bekijk de pagina's van de deelnemende gemeenten en de nieuwsberichten. Bent u geïnteresseerd in wat een Raad van Kinderen voor uw gemeente kan betekenen? Mail ons via gemeenten@missingchapter.org.

Meer informatie
Meer informatie
Raad van Kinderen
Ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid