Stap 4: Dialoogsessie | Dialoogsessie in Groningen

Gemeente Groningen | 17 mei 2018

Op donderdag 17 mei presenteerden de kinderen hun adviezen aan wethouder Gijsbertsen van o.a. Sociale Zaken en Jeugdzorg, gemeenteraadslid Van Doesen, de programmaleider van de Directie Maatschappelijke Ontwikkeling en de projectleider van het Team Armoede van Groningen. 

De concrete uitkomsten van de dialoog tussen de kinderen en de gemeenten op 17 mei 2018

  1. Een veilige vertrouwenspersoon. Er zijn heel veel mensen die kinderen en hun ouders kunnen helpen. Veel mensen in armoede schamen en zich en durven er niet over te praten. Belangrijk is dus dat de helper te vertrouwen is. Ervaringsdeskundigen kunnen heel nuttig zijn, want die weten al hoe het is en hoe belangrijk het is dat je je veilig voelt bij je vertrouwenspersoon. En, vinden de kinderen, ze moeten zelf kunnen kiezen van wie ze hulp krijgen, of het nu op school is of ergens anders.
  2. Kinderen helpen kinderen. Kinderen in armoede hebben lang niet alleen spullen nodig maar ook heel andere hulp nodig. Om te durven zeggen dat ze arm zijn, om te kunnen vertellen wat ze nodig hebben, om zich gezien te voelen. En wie begrijpen kinderen nou beter dan… andere kinderen? De voltallige Raad van Kinderen denkt dat het heel verstandig zou zijn om leeftijdsgenoten in te schakelen: een soort kinderbrigade. Sterker nog, op de school van Jouayria gebeurt het al. ‘Bij mij in de klas zat een meisje dat werd heel erg gepest. Dat is nu gestopt. Onze juf stelde mediators in, andere kinderen, we zijn namelijk een vreedzame school. Ik ben er ook een. We lossen dingen gewoon zelf op. Als de kinderen bij ons komen voor hulp, komen ze niet vaak nog een keer. Want dat hebben ze dan niet meer nodig.’ Als de hele Raad van Kinderen van Groningen nou in groepjes langs scholen gaat, dan zouden ze al een heel eind komen...
  3. Hulp voor het hele gezin. Bij het praten over de inhoud van het Kindpakket en de Stadjerspas bleek steeds weer hetzelfde: natuurlijk moeten mensen de spullen krijgen die iedereen nodig heeft. Maar in zo’n pakket moeten ook dingen zitten die gewoon leuk zijn. Niet alleen kinderen, zeker ook ouders die arm zijn hebben veel stress en zorgen. En daar wordt het in een gezin bepaald niet leuker op. Als ouders in stress leven en niet gelukkig zijn, gaat het ook mis met de kinderen. Het is dus nogal belangrijk om te zorgen dat je af en toe even met z’n allen je zorgen kunt vergeten.
Meer informatie

Bekijk de pagina's van de deelnemende gemeenten en de nieuwsberichten. Bent u geïnteresseerd in wat een Raad van Kinderen voor uw gemeente kan betekenen? Mail ons via gemeenten@missingchapter.org.

Meer informatie
Meer informatie
Raad van Kinderen
Ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid